thecatcorner.se

Alla hundar lämpar sig inte för jakt, men finns det något som precis alla hundar klarar av så är det att spåra. Det är din uppgift som hundägare att se till så att hunden tränas rätt och får de förutsättningar som krävs för att bli en duktig eftersökshund och här berättar vi hur du går tillväga!

 

Hunden använder sig av sitt utomordentliga luktsinne när den ska spåra ett djur eller en person som har gått en viss väg eller sträcka. Det hunden gör är då att följa den markbundna vittringen som består av en kombination av doftmolekyler vi lämnar efter oss genom skor, kropp och kläder, såväl som när vi krossar marken vi går på. Exakt hur hunden använder sig av sitt luktsinne är det dock ännu ingen som vet, men genom forskning har man kunnat ta reda på att hunden kan filtrera, samla och analysera luktspår som är så små att de endast består av några få molekyler.

Olika spårtekniker att testa

Om du tränar upp din hunds luktsinne kan det utvecklas ännu mer och bli mer känsligt än vad det redan är. Detta är något som kan jämföras med luktsinnet hos parfymutvecklare eller vinprovare. Här kommer du att få läsa om några riktigt bra spårtekniker som du kan använda dig av för att träna din hund för spårning. Kom ihåg att det är viktigt med rätt typ av utrustning när ni beger er ut i skog och mark. Hos ITAB kan du hitta mängder med bra friluftskläder för dam och herr, men du hittar också ett stort utbud av olika produkter för hundar, t.ex. selen, koppel och godis.

Personspår – Detta är den vanligaste metoden och spårtekniken som man använder sig av när man tränar sin hund för spår. Kort och gott går det ut på att hunden ska spåra en människa eller ett djur som har tagit sig fram i terräng, t.ex. i skogen. Använd gärna föremål från personen längs med vägen som ska markeras av hunden.

Viltspår – Att träna viltspårning är ytterligare en populär spårteknik som främst används av jägare. Här använder man sig vanligtvis av ett ben som kommer från ett vilt djur och som man drar i spåret man vill lägga ut. Målet är att få hunden att känna vittringen av själva djuret och inte av dig som person. För att förstärka lukten kan man använda sig av bloddroppar, t.ex. när man arbetar med eftersökning på skadade djur.

Hårda spår – Hårda spår är en lite knepigare spårningsteknik som går ut på att få hunden att spåra på hård mark. Det kan t.ex. handla om betong eller asfalt. Här blir vittringen betydligt mindre än om du jämför med spårning i skogen och det kräver större koncentration och noggrannhet av hunden.

Blodspår – Precis som namnet beskriver är blodspår en spårningsteknik som går ut på att använda blod som droppas i spåret. Här är det viktigt att använda blod som är färskt, vilket är något du kan hitta på slakteriet eller i matbutiken.