thecatcorner.se

BjörnarBjörnar

ReptilerReptiler

Kattdjur i Afrika

Alla som är intresserade av att lära sig mer om kattdjuren i Afrika tänker antagligen först på lejonen. Det beror på att lejonet är ett av de största kattdjuren och populärast att besöka när du åker på semester till Afrika. Men det är inte det enda kattdjuret som befinner sig på kontinenten, det finns flera andra fantastiska kattdjur som är värda att nämna. Här kommer lite kort information om några av kattdjuren du kan stöta på i Afrika.

Lejonet

Lejonet skiljer sig från andra kattdjur, främst i hur de lever. Lejonet lever nämligen i flock, vilket inte många andra kattdjur gör. Det sägs finnas runt 20 000 vilda lejon i Afrika idag. Dock är det främst de djur som bor i reservat eller nationalparker som tros klara sig. De är nämligen mer skyddade från tjuvjakt jämfört med lejonen som bor utanför dessa områden.

Ett par saker som kännetecknar en lejonhane är dess kraftiga rytande och den stora, tjocka manen de har. Hanarna är dessutom en aning större än honorna. De kan väga över 200 kilo medan en hona kan väga som max runt 150 kilo, i alla fall när de lever vilt. Lejon som tas om hand i fångenskap kan bli ännu större.

Leopard och jaguar

Leoparden är ett annat kattdjur som förekommer i Afrika, dock finns det även ett antal i södra Asien. Kattdjuret kännetecknas av sin orangegula päls med svarta fläckar. Men det finns även leoparder som har en väldigt mörk färg. Dessa kallas vanligtvis för panter, eller jaguar. Skillnaden mellan de två kattdjuren, förutom färgen, är att jaguaren är lite kraftigare.

Leoparderna lever ensamma och det är endast under parningen som djuren förekommer tillsammans. Precis som andra kattdjur som lever i varma klimat är leoparderna som mest aktiva i skymningen och gryningen. Detta för att undvika den värsta värmen.

Gepard

Geparden är ett av de allra snabbaste djuren som finns. Den påminner en hel del om leoparden i utseendet. Skillnaden är dock att geparden har runda pupiller, de kan inte dra in klorna helt samt har en väldigt smal och lång kropp. Trots att dessa kattdjur förekommer i Afrika går de även att hitta i Asien och Mellanöstern. Det är dessutom möjligt att dela upp geparden i ett antal underarter.

Ökenlo

Ökenlo är ett litet kattdjur som förekommer främst söder om Sahara i Afrika. Den har vanligtvis en storlek på runt 90-100 centimeter om du räknar både kroppen och svansen. Vikten på en ökenlo ligger mellan 15-20 kilo. Den har inte några speciella mönster på pälsen och kommer i färgerna ljusbrun eller roströd. Det som kännetecknar en ökenlo är dess tofsar den har på öronen, tofsarna hjälper även kattdjuret att hitta sina byten lättare.

Kattdjur i Asien

Precis som i andra världsdelar finns det flera vackra och intressanta kattdjur i Asien. Det mest populära är nog den allra största katten, tigern. Här kan du läsa mer om just tigern men även andra kattdjur som går att stöta på i olika delar av Asien.

Tiger

Tigern är det största kattdjuret som finns och det lever i Asien. Det går att dela in de tigrar som finns i nio undergrupper, tre av arterna är dock utdöda. Du kan läsa mer här om underarterna.

De flesta tigrar lever antingen i en fuktig tropisk skog eller subtropisk lövskog. De går dock även att stöta på i barr- och lövskogar. Tigern har en päls som ger den bra kamouflage i dessa miljöer. Den har en storlek som kan bli över 3 meter plus en svans på cirka 90 centimeter. Vikten på en tiger varierar lite mellan hanar och honor, som mest kan de dock väga över 300 kilo. En sak att tänka på är att storleken varierar inte bara mellan hanar och honor utan även beroende på vilken typ av tiger det gäller.

Tigern har en väldigt blandad diet, den jagar främst hjort- och svindjur men äter även sådant den kommer över, till exempel fåglar, gnagare, fisk, primater och så vidare. Tigern jagar ensam.

Tigern har endast ett hot och det är människan. Kattdjuret är väldigt starkt hotat både på grund av tjuvjakt men även på grund av miljön.

Snöleopard

Snöleoparden är ett kattdjur som främst lever i Centralasien och Himalaya, men de går att stöta på ända upp i södra Ryssland. De har en kroppslängd på upp till 1,3 meter och kan väga upp till 75 kilo. Snöleoparden har en tjockare päls som gör att den klarar av lite kallare klimat, den har även stora tassar som fungerar lite som snöskor. Färgen på pälsen är vanligtvis en grågul-nyans och den har fläckar som påminner om leopardens.

Snöleoparden lever främst i bergsområden och under sommaren kan den befinna sig på upp till 6000 meters höjd. Under vintertiden däremot beger sig snöleoparden neråt och befinner sig vanligtvis på runt 2000 meters höjd. De lever till största delen ensamma, förutom under parningen, och är opportunistiska jägare. Det innebär att de jagar byten som de stöter på och väntar inte på några speciella byten.

Kattdjur i Amerika

De flesta världsdelar har ett antal kattdjur. Asien har tigern, Afrika har lejonet och Sydamerika har bland annat jaguaren. Vissa väljer att dela in kattdjuren i Amerika medan andra skiljer på de kattdjur som finns i Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika. Här kommer vi dock fokusera på de kattdjur som främst befinner sig i alla delar av Amerika.

Jaguar

Jaguaren är ett av de största kattdjuren på de amerikanska kontinenterna, det befinner sig dock främst i de tropiska delarna av både Syd- Central- och Nordamerika. Djuret har en kroppslängd på upp till 180 centimeter och en vikt på upp till över 110 kilo. Hanarna är i de flesta fallen lite större än honorna. De största jaguarerna går att finna i Brasilien. Samtidigt är jaguarerna som lever i regnskogen mindre jämfört med de arter som lever på savannen.

Den liknar leoparden en hel del till utseendet, men är oftast en aning mörkare i pälsen. De har en orangebrun/rödbrun/gulbrun färg med mörka fläckar.

Dvärgtigerkatt

Dvärgtigerkatten är en av de mindre kattdjuren i Amerika. Den lever främst i regnskogarna mellan Costa Rica och Brasilien. Storleksmässigt går den att jämföra med en vanlig tamkatt, den är nämligen endast lite större. De väger sällan över 3 kilo och har en kroppslängd på upp till 50 centimeter. Dvärgtigerkatten är väldigt lik margayen och ozeloten till utseendet, vilket kan göra det svårt att skilja dessa kattdjur från varandra.

Det bästa du kan göra, om du besöker området där kattdjuren lever, är att prata med folket som bor där. De som har kunskapen om dvärgtigerkatten kan ofta hjälpa ge dig mer information och peka ut vilka skillnader det finns på dvärgtigerkatt och de liknande kattdjuren.

Svartbjörn

Den amerikanska svartbjörnen bor på utspridda platser i hela Nordamerika. Den varierar väldigt mycket i färg, men har fått sitt namn från den svarta färgen. De svarta svartbjörnarna lever främst i de östra delarna av Nordamerika. I väst har björnarna däremot en större variation av färger, det finns både svarta, bruna, kanelfärgade och även ännu ljusare varianter.

Trots att vissa svartbjörnar kan ha samma färger som brunbjörnen är det inte särskilt svårt att se skillnad på de två arterna. Svartbjörnarna saknar nämligen ryggbulten som de stora brunbjörnarna har. Svartbjörnen har dessutom lite större öron till skillnad från brunbjörnen.

Svartbjörnen har väldigt kraftfulla lemmar och korta klor som gör det lättare för den att bryta sönder stockar, klättra i träd och samla ihop maskar samt andra insekter att äta.

Den anses vara allätare och har en diet som består av gräs, nötter, bär, frukt, insekter, frön och mer. Svartbjörnarna som lever längst norrut i Nordamerika äter också en del leklax. Dieten kan också bestå av unga älgkalvar och rådjur.

Storleken på svartbjörnarna varierar, de kan bli upp till 1,8 meter höga och väga över 200 kilo. Det har dock hittats en svartbjörn med en vikt på över 400 kilo. Hanarna är en aning större än honorna.

Isbjörn

Isbjörnen är en av de största rovdjuren som går att hitta på land. De lever i arktiska områden och har en väldigt tjock päls för att klara av de kalla temperaturerna. Under pälsen har de dessutom ett lager fett som kan bli upp till 10 centimeter tjockt. Det hjälper björnarna att hålla sig varma. Dessutom äter de gärna fett från valar och sälar som de sedan kan lagra i ett antal månader, vilket innebär att de klarar sig bra utan att äta under en längre tid. Det enda hotet mot isbjörnar som finns är klimatet och oss människor. Klimatet gör att isbjörnarna inte kan jaga på samma ställen längre, vilket leder till att de inte får tillräckligt med fett att lagra.

Isbjörnen känns igen på sin vita päls och stora storlek. Hanarna är i regel större än honorna och kan bli över 3 meter höga samt väga upp till 650-700 kilo. Hos Wikipedia finns det mer information om isbjörnen ifall du är intresserad.

Isbjörnen är dessutom en väldigt duktig simmare, de klarar av att simma flera hundra kilometer. Det är tack vare sina enorma tassar och det extra paret ögonlock björnarna har.

Saltvatten- och sötvattenkrokodil

Det går att dela in krokodildjuren i tre grupper, sötvattenkrokodil, saltvattenkrokodil och alligator. Vid en första blick kan det vara svårt att veta hur du skiljer dessa åt, men genom att lära sig ett antal fakta om varje kommer du snabbt inse att det finns tydliga skillnader. Här kommer lite kort information om sötvattenkrokodilen och saltvattenkrokodilen. Alligatorn är en släkting till krokodilerna och dessa går att hitta bland annat i de södraste delarna av USA, som Florida och Louisiana.

Saltvattenkrokodil

Saltvattenkrokodilen är den största krokodilen som finns. Den lever, precis som namnet antyder, i saltvatten. På så sätt kan du lätt identifiera den ifall du skulle stöta på en krokodil, är det saltvatten i området är det en saltvattenkrokodil. Dessa krokodiler har ofta en brun, grön eller grå färg med en ryggtavla som är mindre fläckig jämfört med sötvattenkrokodilen. De har vanligtvis en storlek på upp till 7 meter och en vikt på max 1300 kilo. Dieten består av vad de kan hitta i sin omgivning, till exempel apor, hajar, dingos och till och med husdjur. Saltvattenkrokodilen är också farlig för människor, då den är mer aggressiv jämfört med sötvattenkrokodilen.

Sötvattenkrokodil

Sötvattenkrokodilen är den lugnaste krokodilen som finns. Enda gången den attackerar är när den känner sig hotad. Den har en mindre storlek än saltvattenkrokodilen. Den kan bli upp till 2 meter lång och väga max 100 kilo. Denna krokodil lever främst på mindre djur som fåglar, fiskar, mindre däggdjur och sköldpaddor. Både sötvattenkrokodilen och saltvattenkrokodilen finns främst i Norra delarna av Australien.

Saltvattenkrokodilen går dock även att stöta på i Indonesien och den östra kusten av Indien.

Anakonda

Anakondan är en typ av boaorm, en av de längsta och tyngsta som finns. Dock varierar storleken lite mellan de olika arterna som finns. Anakondan är inte en giftig orm utan den kramar ihjäl sina byten. Anakondan rör sig som smidigast i vattnet även fast den klarar hyfsat bra att ta sig runt på land. Dess näsborrar och ögon är placerade uppe på huvudet, vilket gör det möjligt för ormarna att både lukta och se ovanför vattenytan. När den jagar ligger den gärna under vattenytan och väntar på att ett byte ska komma förbi. Dieten varierar beroende på var ormarna befinner sig samt deras storlek.

Den största anakondan som finns är den gröna anakondan. Den lever i Sydamerikas regnskogar, främst i Amazonas, och kan bli upp till nio meter lång samt väga upp till 225 kilo.

Andra arter som går att stöta på i olika områden av Sydamerika är den gula anakondan, den brasilianska anakondan och den mörkfläckiga anakondan. Den största skillnaden mellan de olika arterna är färgen och storleken. Vissa av arterna går dessutom att stöta på i andra världsdelar, det har till exempel hittats gula anakondor I Florida.

Använd kontaktformuläret ifall du har några frågor eller funderingar om vår hemsida.

thecatcorner.se – Kort om kattdjur, björnar och reptilerthecatcorner.se – Kort om kattdjur, björnar och reptiler