thecatcorner.se

Många kattägare väljer att ta med sig sin katt när de skall ut och resa. Detta brukar oftast gå bra och naturligtvis vill man ha med sig sin bästa vän även på semestern. Det finns dock vissa saker man bör tänka på innan man tar med sin katt på längre resor i bilen.

 

Katten skall alltid ha en bra och säker plats när den transporteras. Detta är viktigt att tänka på när man skall köpa bil. Man får transportera katten i lastutrymmet om man kan ha den under uppsyn under hela resan. Buren skall vara placerad så att katten inte förflyttas eller att riskerar att skada sig vid inbromsningar. Se också till så att det inte finns lösa föremål som kan falla ned på katten eller dess bur.

Det är Jordbruksverket som är den kontrollerande myndigheten när det gäller djurhållning och transporter av djur i Sverige. Deras regler för resor med katt finns att läsa här.

Man måste rasta katten och ge den vatten var sjätte timme. En katt får inte heller lämnas ensam i en stillastående bil i mer än tre timmar. Lämnas katten ensam måste man naturligtvis se till att det inte blir för varmt eller kallt i bilen medan man är borta. Katten skall placeras så att den alltid har tillgång till skugga och ventilation. Detta gäller under hela resan.

Kom ihåg att förbereda både dig och katten väl inför resan. Här kommer några matnyttiga tips från en veterinär om vad du bör tänka på inför din resa. Kom också ihåg att reglerna skiljer sig åt beroende på om du skall resa inom Sverige eller utomlands tillsammans med din katt.

Följer man inte reglerna som satts upp av Jordbruksverket riskerar man att få böter. Det är dock inte det som är det viktiga i den här frågan, utan som djurägare vill man såklart försäkra sig om att ens katt har det så bra som möjligt och reser på ett säkert sätt.

Vissa katter tycker inte alls om att resa, det kan röra sig om allt från att de blir jättestressade till allvarlig åksjuka. I sådana fall bör man överväga att lämna katten hemma. Mest troligt har katten det bättre hos en kattvakt eller på ett djurpensionat. Naturligtvis är det alltid djurets bästa som står i fokus. Man skall aldrig tvinga ett djur som inte är bekvämt eller mår bra att resa.