thecatcorner.se

Att ha en längtan efter husdjur som en katt och samtidigt ha en allergi, behöver inte vara ett hinder då det finns många allergivänliga raser. Man måste dock skilja på betydelsen allergifri och allergivänlig. Det finns i praktiken inte helt allergifria katter och hundar, men de raser som räknas som allergivänliga brukar ändå många kunna klara av. Då är det viktigt att pröva sig fram innan man bestämmer sig.

 

Allergivänliga katter och ett välbehövligt lån

När det kommer till allergivänliga katter finns det raser som passar bra att ha i hemmet, men vissa kan kosta lite mer och då behöver man eventuellt ta ett lån. Det man idag vet är att det inte bara är pälsen som kan framkalla allergi, utan även kattens hud, saliv och urin. Några raser som dock fungerar bra för den som är känslig, är den pälsfria arten Sphynx eller Cornish rex som inte fäller päls, Devon rex och orientalisk korthår. En annan ras som är mycket populär och allergivänlig är en sibirisk katt. En sibirisk katt kostar mer och en riktigt fin katt av denna ras kostar runt 10 000 kronor. Då kan man låna pengar genom Lånakuten.com som hjälper till med att jämföra olika lån och ge bra låneförslag. Då får man de bästa möjligheterna att kanske även köpa en lite dyrare katt. En sibirisk katt är en gammal kattras från Ryssland med lång päls och den är nyfiken och intelligent. Rasen bär på 80 % mindre av de allergen som framkallar allergi, det vill säga proteinet Fel d 1.

Att tänka på när man skaffar en allergivänlig katt

När man skaffar en allergivänlig katt är det viktigt att se till så att katten trivs och allt finns på plats i hemmet när den kommer hem. Något som också är viktigt är att hitta en bra försäkring för katten men även för andra husdjur som hundar, reptiler, fåglar eller andra djur. Om man vet med sig att man är känslig och köper katten genom en uppfödare, kan man under en kort eller längre period komma och testa att hälsa på katten för att se så att ingen reaktion uppstår. En del uppfödare eller privatpersoner kan erbjuda att man tar hem katten under en testperiod, vilket är bra både för den blivande ägaren och katten. Katten får då en trygghet att kunna komma tillbaka till säljaren om man ändå trots allt skulle reagera. Precis som med allergivänliga katter, eller katter i allmänhet, ska man se till att inte vara mitt i en flytt när katten kommer till hemmet då detta kan stressa katten. Man ska även se till så att hemmet är tillräckligt stort, om man vill ha en hona eller hane, samt om katten är en ute- eller innekatt. Om katten tycker om att vara ute, ska man inte bo i ett hårt trafikerat område. En katt behöver anpassning de första dagarna och frihet att få utforska hemmet på egen hand. Viktiga tillbehör är kattlåda med sand, mat- och vattenskålar samt en varierad kost. Man ska även se till att man har en bra tillgänglighet till en passande veterinär.