thecatcorner.se

Om du vill prova på något nytt att göra med din hund kan du prova att ta med hunden på en flera dagars vandring. Under en vandring i Sverige får du och din hund njuta av vacker natur, frisk luft och ni stärker bandet mellan er genom att ge er ut på äventyr tillsammans. Dock finns en del saker du bör tänka på innan du ger dig av och det kräver en del planering. Men i slutändan är det ändå värt det.

 

Planering

Inför er vandring måste ni se till att ni orkar bära med er allt ni behöver för att må bra och klarar er ute i naturen. Sedan måste du även ta ställning till ifall du vill ta med tält och bo i eller om du vill ta in på vandrarhem eller andra boenden längs vägen, om sådana finns tillgängliga. Sedan måste du se till att du är rätt klädd för att gå flera timmar ute i naturen, vilket innebär att du behöver slittåliga friluftskläder. Du hittar många bra friluftskläder hos Garphyttan som har i princip allt du kan tänkas behöva inför vandringen. Se till att kläderna sitter bra, är i rätt storlek och känns sköna att gå i under längre sträckor. Särskilt viktigt är det att du har ett par bekväma och ordentliga skor, helst vandringskängor som klarar alla sorters väder och underlag.

Du måste vara beredd på att vädret snabbt kan ändras och att du måste ta med saker för att vara beredd på allt, till exempel regnkläder av något slag. Du behöver också ta med mat och vatten till både dig och din hund för att vara säker på att ni har tillräckligt. Helst ska du även packa med en vattenskål till din hund och göra regelbundna uppehåll för att hämta andan, vila lite och dricka vatten. Ta även med snacks och hundgodis så att ni kan hålla energin uppe under hela etappen.

Anpassa vandringen

Det är ditt ansvar att se till att vandringen inte blir för svår och jobbig för varken dig eller din hund. För att göra det måste du anpassa vandringen efter er fysiska förmåga och inte ta er vatten över huvudet. Bland alla Sveriges bästa vandringsleder finns en stor variation av leder som passar för nybörjare eller mer erfarna vandrare. Se till att du väljer en led som passar er svårighetsgrad och som har den längd ni önskar, då kan du räkna i antal etapper och hur många nätter du vill vara borta.

Se också till att terrängen inte är för svår för er, utan prova först en lite lättare led och om ni båda tycker om det kan ni öka svårighetsgraden till nästa vandring. När du ska vandra med hund måste du också kolla upp vad som faktiskt gäller i området där du vill vandra. Ofta finns regler att hålla sig till, vilka ofta är att till exempel hålla hunden kopplad och så vidare. Det kan dock finns fler regler så det är bra att kolla upp i förväg. Om du tänkt övernatta på olika boenden måste du också kolla upp vilka som tillåter hundar och inte innan du ger dig iväg. Du kan även behöva boka boenden i förväg för att försäkra dig om att de har ett rum som tillåter hundar tillgängligt.