thecatcorner.se

Hästar och ridning är en av Sveriges största intressen och sporter. Många drömmer om att äga en egen häst men vad kostar det egentligen att köpa och äga en häst? Det absolut dyraste djuret du kan äga är en häst så det är mycket att tänka på innan du bestämmer dig. Det är inte bara köpet av en häst som kostar utan även månadskostnaden är hög. Hästens skötsel och utrustning är viktig men kostar också en slant. En häst är inte bara dyr utan även oerhört tidskrävande och det kanske är bättre, både ekonomiskt samt tidsmässigt, att dela häst med ytterligare en ägare.

Hitta rätt häst

Det gäller att vara försiktig och noggrann när du köper en häst. Att hitta den rätta hästen är en utmaning och det är alltid rekommenderat att få hjälp av en person med erfarenhet. Om en häst säljs till ett lågt pris kan det finnas ett dolt problem, men inte nödvändigtvis. Därför bör du alltid utföra en veterinärbesiktning före köp. Distriktsveterinärer erbjuder besiktning av hästar vid köp och de finns tillgängliga över hela landet. Det är en förhållandevis billig försäkring att inte luras att köpa en häst som har gömda fysiska problem. Bäst är att du själv är närvarande vid besiktningen samt kan passa på att be veterinären om hans eller hennes bedömning.

Ekonomi och kostnader

När du funderar på att köpa en häst måste du vara införstådd med att driftskostnaderna för en häst med tiden kommer att bli högre än själva inköpskostnaden. Du bör även vara beredd på oförutsedda kostnader gällande hästens skötsel och vård. Innan du tar på dig ett så stort ekonomiskt ansvar som det innebär att vara en hästägare bör du först ha en ordnad ekonomi. Om du till exempel har flera olika smålån kan du via Advisa samla dina lån och få bättre villkor samt lägre kostnad. Det finns stora ekonomiska fördelar med att samla lån eftersom lån från flera olika långivare innebär högre ränta och månadskostnad. När du samlar dina lån och skulder till ett ena lån kommer du att spara en hel del pengar. Genom att samla dina lån via en låneförmedlare konkurrenssätts långivare och räntan pressas. Ett bra val är att samla dina lån hos Advisa som samarbetar med hela 37 olika långivare i Sverige.

Hur mycket kostar en häst?

Det finns inget direkt svar för hur mycket det kostar att äga en häst. Kostnaden beror på om du hyr en stallplats i ett stall nära en storstad eller ute på landet. Priserna kan variera beroende på hur centralt stallet är beläget och vad som ingår i stallhyran. Om det till exempel finns tillgång till ridhus och paddock får du räkna med en hög månadskostnad. Men även om du bor på landsbygden och har tillgång till ett eget stall kommer foder att kosta ett par tusenlappar per månad. Oavsett vilket stall du placerar din häst i tillkommer alltid kostnad för utrustning, försäkring och hovslagare. När du äger en häst får du också räkna med att hästen kommer att kräva mycket av din tid, varje dag. Det kan därför vara en god idé att vara delägare av en häst istället för att ta hela ansvaret själv. När du är delägare av en häst innebär det att du delar på alla kostnader samt ansvaret för hästens skötsel.