thecatcorner.se

 

Precis som i andra världsdelar finns det flera vackra och intressanta kattdjur i Asien. Det mest populära är nog den allra största katten, tigern. Här kan du läsa mer om just tigern men även andra kattdjur som går att stöta på i olika delar av Asien.

Tiger

Tigern är det största kattdjuret som finns och det lever i Asien. Det går att dela in de tigrar som finns i nio undergrupper, tre av arterna är dock utdöda. Du kan läsa mer här om underarterna.

De flesta tigrar lever antingen i en fuktig tropisk skog eller subtropisk lövskog. De går dock även att stöta på i barr- och lövskogar. Tigern har en päls som ger den bra kamouflage i dessa miljöer. Den har en storlek som kan bli över 3 meter plus en svans på cirka 90 centimeter. Vikten på en tiger varierar lite mellan hanar och honor, som mest kan de dock väga över 300 kilo. En sak att tänka på är att storleken varierar inte bara mellan hanar och honor utan även beroende på vilken typ av tiger det gäller.

Tigern har en väldigt blandad diet, den jagar främst hjort- och svindjur men äter även sådant den kommer över, till exempel fåglar, gnagare, fisk, primater och så vidare. Tigern jagar ensam.

Tigern har endast ett hot och det är människan. Kattdjuret är väldigt starkt hotat både på grund av tjuvjakt men även på grund av miljön.

Snöleopard

Snöleoparden är ett kattdjur som främst lever i Centralasien och Himalaya, men de går att stöta på ända upp i södra Ryssland. De har en kroppslängd på upp till 1,3 meter och kan väga upp till 75 kilo. Snöleoparden har en tjockare päls som gör att den klarar av lite kallare klimat, den har även stora tassar som fungerar lite som snöskor. Färgen på pälsen är vanligtvis en grågul-nyans och den har fläckar som påminner om leopardens.

Snöleoparden lever främst i bergsområden och under sommaren kan den befinna sig på upp till 6000 meters höjd. Under vintertiden däremot beger sig snöleoparden neråt och befinner sig vanligtvis på runt 2000 meters höjd. De lever till största delen ensamma, förutom under parningen, och är opportunistiska jägare. Det innebär att de jagar byten som de stöter på och väntar inte på några speciella byten.