thecatcorner.se

 

De flesta världsdelar har ett antal kattdjur. Asien har tigern, Afrika har lejonet och Sydamerika har bland annat jaguaren. Vissa väljer att dela in kattdjuren i Amerika medan andra skiljer på de kattdjur som finns i Nordamerika, Centralamerika och Sydamerika. Här kommer vi dock fokusera på de kattdjur som främst befinner sig i alla delar av Amerika.

Jaguar

Jaguaren är ett av de största kattdjuren på de amerikanska kontinenterna, det befinner sig dock främst i de tropiska delarna av både Syd- Central- och Nordamerika. Djuret har en kroppslängd på upp till 180 centimeter och en vikt på upp till över 110 kilo. Hanarna är i de flesta fallen lite större än honorna. De största jaguarerna går att finna i Brasilien. Samtidigt är jaguarerna som lever i regnskogen mindre jämfört med de arter som lever på savannen.

Den liknar leoparden en hel del till utseendet, men är oftast en aning mörkare i pälsen. De har en orangebrun/rödbrun/gulbrun färg med mörka fläckar.

Dvärgtigerkatt

Dvärgtigerkatten är en av de mindre kattdjuren i Amerika. Den lever främst i regnskogarna mellan Costa Rica och Brasilien. Storleksmässigt går den att jämföra med en vanlig tamkatt, den är nämligen endast lite större. De väger sällan över 3 kilo och har en kroppslängd på upp till 50 centimeter. Dvärgtigerkatten är väldigt lik margayen och ozeloten till utseendet, vilket kan göra det svårt att skilja dessa kattdjur från varandra.

Det bästa du kan göra, om du besöker området där kattdjuren lever, är att prata med folket som bor där. De som har kunskapen om dvärgtigerkatten kan ofta hjälpa ge dig mer information och peka ut vilka skillnader det finns på dvärgtigerkatt och de liknande kattdjuren.