thecatcorner.se

Alla som är intresserade av att lära sig mer om kattdjuren i Afrika tänker antagligen först på lejonen. Det beror på att lejonet är ett av de största kattdjuren och populärast att besöka när du åker på semester till Afrika. Men det är inte det enda kattdjuret som befinner sig på kontinenten, det finns flera andra fantastiska kattdjur som är värda att nämna. Här kommer lite kort information om några av kattdjuren du kan stöta på i Afrika.

Lejonet

Lejonet skiljer sig från andra kattdjur, främst i hur de lever. Lejonet lever nämligen i flock, vilket inte många andra kattdjur gör. Det sägs finnas runt 20 000 vilda lejon i Afrika idag. Dock är det främst de djur som bor i reservat eller nationalparker som tros klara sig. De är nämligen mer skyddade från tjuvjakt jämfört med lejonen som bor utanför dessa områden.

Ett par saker som kännetecknar en lejonhane är dess kraftiga rytande och den stora, tjocka manen de har. Hanarna är dessutom en aning större än honorna. De kan väga över 200 kilo medan en hona kan väga som max runt 150 kilo, i alla fall när de lever vilt. Lejon som tas om hand i fångenskap kan bli ännu större.

Leopard och jaguar

Leoparden är ett annat kattdjur som förekommer i Afrika, dock finns det även ett antal i södra Asien. Kattdjuret kännetecknas av sin orangegula päls med svarta fläckar. Men det finns även leoparder som har en väldigt mörk färg. Dessa kallas vanligtvis för panter, eller jaguar. Skillnaden mellan de två kattdjuren, förutom färgen, är att jaguaren är lite kraftigare.

Leoparderna lever ensamma och det är endast under parningen som djuren förekommer tillsammans. Precis som andra kattdjur som lever i varma klimat är leoparderna som mest aktiva i skymningen och gryningen. Detta för att undvika den värsta värmen.

Gepard

Geparden är ett av de allra snabbaste djuren som finns. Den påminner en hel del om leoparden i utseendet. Skillnaden är dock att geparden har runda pupiller, de kan inte dra in klorna helt samt har en väldigt smal och lång kropp. Trots att dessa kattdjur förekommer i Afrika går de även att hitta i Asien och Mellanöstern. Det är dessutom möjligt att dela upp geparden i ett antal underarter.

Ökenlo

Ökenlo är ett litet kattdjur som förekommer främst söder om Sahara i Afrika. Den har vanligtvis en storlek på runt 90-100 centimeter om du räknar både kroppen och svansen. Vikten på en ökenlo ligger mellan 15-20 kilo. Den har inte några speciella mönster på pälsen och kommer i färgerna ljusbrun eller roströd. Det som kännetecknar en ökenlo är dess tofsar den har på öronen, tofsarna hjälper även kattdjuret att hitta sina byten lättare.