thecatcorner.se

Det senaste året har fjällvandring blivit allt mer populärt. Allt du behöver är bra kläder och en ryggsäck med utrustning. Du kan köpa vandringsryggsäckar i fysiska butiker, men även i de som finns online. En anledning till varför fjällvandring är populärt är för att det är en upplevelse eftersom fjällen är en fantastisk miljö att vistas i där du både får fantastiskt landskap och kan få se ett och annat djur. I det här inlägget går vi igenom några djur som finns i fjällen.

 

Ren

 

Renen är ett sorts hjortdjur som lever i den arktiska tundran och trivs därför bra i fjällen. En ren kan bli mellan 120 och 230 cm på längden och dess mankhöjd kan bli mellan 90 och 140 cm. Renar äter främst växter och de lever i flock. Renen har sedan stenåldern varit ett betydelsefullt djur här uppe i Norden och är en viktig del av den samiska kulturen då renskötsel är ett sätt för dem att livnära sig på och renen är en stor del av deras kultur.

Lodjur

Lodjuret är en sorts kattdjur som finns bland annat i fjällen. Lodjuren finns både i Europa och i vissa delar av Asien. Ett lodjur kan bli mellan 70 och 155 centimeter på längden och dess mankhöjd kan bli mellan 60 och 70 centimeter. Dess päls är fläckig och dess öron har en liten tofs. Lodjuret är ett rovdjur som jagar ensamt.

Fjällräv

Fjällräven är ett djur som har fått ett helt varumärke uppkallat efter sig. Fjällräven är en sorts hunddjur som ibland också kan kallas för polarräv. Fjällräven lever i Arktis med omnejd, bland annat i Norden och i våra fjäll. En fjällräv kan kan bli mellan 50 och 85 cm på längden och dess mankhöjd kan bli upp till 28 cm. På sommaren är dess päls brunröd och på vintern blir pälsen vit. Fjällräven lever oftast i par tillsammans med sina ungar fram tills de blir könsmogna. Fjällrävar är rovdjur och äter främst smågnagare.

Lämmel

Ett annat litet djur du kan finna i fjällen är fjällämmeln. Lämlar går under familjegruppen sorkar och det finns både fjällämlar, skogslämlar och och myrlämlar. Lämlar trivs bäst i den arktiska temperaturzonen, vilket förklarar varför de trivs bra i fjällen.

Älg

Ett av fjällets största djur är älgen. Det är ovanligt att älgen tar sig upp för bergstopparna, men i dalgångarna är det vanligt att man ser älg. Älgen ingår i släktet hjortdjur och de finns både i Europa, Asien och i Nordamerika. Älgen kan bli upp till 230 cm i mankhöjd och kan väga som mest 540 kilo. Älgar lever oftast ensamma och äter främst växter.

Skogshare

Skogsharen är en sorts hare som lever i arktiskt och subarktiskt klimat och därför är det vanligt att man kan se en skogshare när man går längs vandringsleden på en fjällvandring. På sommaren är skogsharen brun och på vintern är den vit. Skogsharen kan bli upp till mellan 45 och 65 cm på längden och kan väga mellan 2-4 kilo. Skogsharen är en växtätare.