thecatcorner.se

Katter är fantastiska djur och är både självständiga, intelligenta och tillgivna sin ägare! Precis som när man ska skaffa hund, finns det många olika kattraser att välja på. I Sverige finns det drygt 70 kattraser som är långhåriga, korthåriga, små eller större.

 

Att tänka på när man väljer en katt

 

Det är inte alldeles lätt att veta vilken kattras man vill ha, men idag finns det många sociala medier som Facebook eller Youtube för mer kunskap. En av de mest populära tamkatterna är rasen ragdoll med sin lugna personlighet och fluffiga, vackra päls. Ragdolls är lite större än en vanlig katt, mycket keliga och nyfikna, tystlåtna och lugna. Vill man ha en mer aktiv katt, ska man skaffa sig en sibirisk katt. En sibirisk katt är en kraftigt byggd katt, intelligent, nyfiken, pratsam, social och lättlärd ras. En helig birma är en kattras som är mycket lugn och som gärna fäster sig vid en person. En helig birma är en vacker, söt katt med ganska lång kropp med korta och kraftiga ben. Några andra populära raser att ha som tamkatt är norsk skogskatt,maine coon, brittisk korthår , bengal, siames eller till exempel en söt sphynx. En sphynx är en trevlig, social och tillgiven ras och perfekt för den som är allergisk. Att bo med katt passar både i stan och på landet. Bor man på landet kan man behöva en rad saker, särskilt om man har djurbruk eller behöver saker till trädgården eller gården. Då kan man besöka smarta https://kellfri.se, en hemsida där man kan köpa så gott som allt till gården eller huset!

När katten kommer hem

När man väl har bestämt sig för vilken kattras man vill ha, ska man se till att hemmet är förberett och välkomnande. Katten måste själv få utforska omgivningarna och lära känna både ägare och hemmets alla vrår. Under de första dagarna är det bra om man kan tillbringa lite extra tid med sin katt, så att man lär känna varandra ordentligt. Praktiska saker man behöver hemma är en kattlåda med kattsand, skålar för mat och vatten som gärna är av porslin eller stål, samt en mysig kattbädd att gosa i. Leksaker är alltid uppskattat och sist men inte minst en klösbräda. Vill man göra det extra roligt för katten, samt slippa klösning på möbler, kan man köpa hem ett så kallat ”klösträd”. Detta är en ställning med trätrappor, mjuka sektioner att ligga på i olika höjd och på toppen finns ofta ett litet krypin. Klösträdet brukar vara populärt att vässa klorna på. Man måste tänka på att skaffa en bra djurförsäkring och veta om i förväg vilken veterinär som man kan åka till om något skulle inträffa.

Många kanske tror att katter bara äter kattmat på burk, men det är långt ifrån sanningen! En katt kan förutom utvalda kattfoder äta fisk, kött, kyckling, griskött, räkor, lax, tonfisk eller kalkon. Köttet ska dock alltid vara tillagat och man ska se till så inga ben finns i fisken. Annan bra mat katten kan äta är kokta ägg, potatis, korn, naturell yoghurt, ris, bröd eller unnas lite osaltade popcorn. Grönsaker fungerar utmärkt att ge till katter.